Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Meerdere onderzoeken naar singels en hun werking en invloed op het paard hebben toch al interessante weetjes aan het licht gebracht !
Gelukkig werden daardoor ook een paar hardnekkige mythes enorm onderuit gehaald.
Want zoals je op de manege heel vaak leert om vooral goed (en strak) aan te singelen, vertelt het onderzoek ons gelukkig iets anders !
Tijd voor wat duidelijkheid, toch ?
Jep. Dat is de eerste. Leuke binnenkomer toch?
Elastische singels zijn dus helemaal niet vriendelijker voor je paard. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat elastische singels enkel zorgen voor instabiliteit. Zeker de types waar je de singel kan met een jo-jo beweging van de elastic toch nog net een gaatje meer kan trekken.
Daarnaast blijkt in de praktijk dat elastische singels 8 van de 10 keer veel te strak worden aangetrokken. Wat natuurlijk automatisch weer de druk (en dus het ongemak van je paard!) verhoogd.
Let dus op als je een singel kiest je eentje neemt met weinig 'rek'.
En stevige elastic die slechts een paar mm meegeeft kan nog voor de paardjes die zich graag wat als een ballon opblazen. Maar vermijd de jojo-rekker !
Laten we er dan nog even bij vermelden dat singels met aan één zijde elastiek helemaal uit den boze zijn. Dit zorgt voor een ongelijke druk, wat direct weer van invloed is op de ligging van je zadel en daardoor nog minder comfortabel is voor je paard. Tracht ook bij singelen en aan te singelen de 2 zijdes links en rechts op dezelfde hoogte en afwisselend aan te singelen. (Niet telkens links nog eentje meer en dan links nog eentje meer...)
Er is dus geen sprake van een gelijkmatige, constante druk. De singeldruk is in de meeste gevallen in stap lager dan bij het halt houden. De druk stijgt vervolgens in draf en in galop is de druk die je paard ervaart veruit het hoogst. (Maar ook niet constant)
Dit door de beweging die je paard maakt en de biomechanische bewegingen tijdens de verschillende bewegings afloop fases.
En niet op het borstbeen (bij 99% van de paarden), zoals we voorheen altijd gedacht hebben.
Een kleine opmerking : Voor paarden met weinig bespiering links en rechts van het borstbeen kan dit wél het geval zijn. ... Maar dit is eerder uitzonderlijk !
Dit verklaart ook direct waarom sommige paarden beperkt worden in de beweging van het voorbeen bij een slecht passende singel.
Daarom kan je bij ons ook steeds de pasvorm van een singel bij je paard testen voor je deze aankoopt. Want we willen net die vrijheid geven aan je paard !
Onder de singel zet de ribbenkast zich bij in- en uitademen slechts 1,5 cm uit. Dat is veel minder dan voorheen altijd gedacht. Door dit misverstand is de mythe van de elastisch jo-jo elastic-singel in feite ook begonnen !
Dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch, en dat is het in feite ook.
Desalniettemin zien we in de praktijk vaak véél te strak aangetrokken singels. Let dus de volgende keer eens goed op hoe je aan singelt. Moet de singel écht nog dat ene gaatje strakker?
10 kilo lijkt heel veel, maar is in feite eigenlijk vrij weinig. Bovendien is dit in rust. In draf en galop ervaart je paard een nog hogere druk.
Dus, mannen…. Gaatje minder mag wel!
Moppert je paard altijd met aan singelen? Dit is niet normaal, ook al doet je paard dit altijd.
Vraag jezelf eens af; singel ik niet te strak aan?
Is mijn singel wel de juiste pasvorm voor mijn paard?
Ook een slecht passend zadel kan een reden zijn voor een paard om narrig te reageren met aan singelen, past je zadel dus wel?
Zo zijn er verschillende factoren die kunnen zorgen voor een nare reactie van je paard tijdens het aan singelen. Houd altijd in je achterhoofd dat het niet normaal is voor je paard om hier naar op te reageren, en vraag je zelf eens af wat de reden zou kunnen zijn.
Bronnen:
Blog Anne Van Vugt naar aanleiding van de studies :
Murray, R. et al 2013 “Girth pressure measurements reveal high peak pressures that can be avoided using an alternative girth design that also results in increased limb protraction and flexion in the swing fase.”
Wright, S. 2011 “Girth tension and their variability while standing and doing exercise.”
Marlin, DJ et al 2002 “Movement of thoracic and abdominal compartments during ventilation at rest and during exercise.”
Bowers, J & Slowcombe, R. 1999 “Influence of girth strap tensions in athletic performance of racehorses.”
Bowers, J & Slowcombe, R. 2000 “Tensions used on girths on thoroughbred racehorses.”
Geen reacties gevonden.