Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Paarden worden al vele jaren gebruikt door de mens voor tal van taken, al een 3500 jaar ondertussen ! Maar de hedendaagse manier van paarden gebruiken is aanzienlijk minder oud. Het was maar halfweg de 20e eeuw dat men interesse kreeg in het leerproces van paarden,… als de denkwijze van deze edele dieren. Voornamelijk in de laatste 2 eeuwen werden er vele onderzoeken gedaan naar alles wat het paard aangaat, en zeker wat betreft de paardensport.
Wat heeft het werken met sensoren en de studies daaruit al aan het licht gebracht?
Slim trainen is beter dan VEEL trainen!
Wij ruiters willen steeds dat we onze paarden verbeteren en verfijnen en bijscholen.
Sommige ruiters zijn heel ijverig, en trainen dan ook hun paard gewoon te vaak of te hard.
Goed trainen is helaas niet VEEL een VAAK trainen, maar GOED trainen.
Zo bouw je sterke spieren op zonder dat je hem te hard of teveel doet werken.
Waarmee begint het ? Supercompensatie en overeisen !
Hoe ontwikkel je spieren? Wanner je een paard traint, je vraagt steeds een tikkeltje meer dan hij gewoon is. Dit heet overeisen. Daardoor zal de spier een heel lichte vorm van beschadiging ondervinden, en daarom is het van belang dat je na dat beetje extra, je ook een rustperiode geeft om te recupereren en adapteren naar dat beetje extra gewonnen.
Zoals je kan zien op de grafiek hieronder …
a) door de juist trainingsopbouw te plannen zal je paard verbeteren
b) als je te snel heropneemt en verder traint, of een stapje verder wil zetten, dan heeft de spier zich nog niet kunnen herstellen en wennen, en zal het aan stap achteruit maken ipv vooruit
c) als je te lang wacht om verder op te bouwen, zal je niet verbeteren, maar zal je op gelijke niveau blijven hangen.
Tijdens de herstel periode gaat de spier ook voorbij het ‘startpunt’ en verbeterd, genaamd de supercompensatie, en dit maakt het paard sterker.
De optimale herstel periode hangt af van de intensiteit van de arbeid en inspanning, en het trainingsniveau van je paard!
Hoe meer intens de training, hoe langer de recuperatie nodig is.
Gemiddeld is dit 2 à 3 dagen. Dit vergeten veel ruiters wel eens!
Dus wacht je meer dan 3 dagen, hervalt je paard naar waar je begon voor die laatste training en zal niet aansterken.
Het belang van rustdagen:
Voor de beste opbouw van je paard is het belang groot dat hij ook voldoende rust krijgt. Bijna zelfs zo belangrijk als de training op zich !
Dat betekend niet dat je hem daarom enkel maar op wei mag zetten, …neen.
eze dagen kan hij ook bereden worden. Maar hou rekening er mee dat de spieren in herstelfase zitten na de training. Door hem te laten opwarmen en loswerken, op een rustige gecontroleerde manier, zonder stress, stimuleer je de bloedcirculatie, die de herstel van de spieren positief bevorderd.
De kans dat hij erge spierpijn zal ondervinden verkleind hierdoor dan ook !
Een goed alternatief na een zware training is gebruik van een vorm van grondwerk. Zo worden de spieren ook gewerkt, zonder dat er een ruiter als belasting op hoeft te zitten ! En is ook een leuke afwisseling.
Wil je onze posts ook zelf steeds ontvangen? Schrijf je in op de mailinglist, en krijg deze artikels ook per mail, om na te lezen wanneer het je best uitkomt !
Geen reacties gevonden.