local_shippingVANAF € 100,- GRATIS BEZORGING IN BELGIË
Het hoofdstel... Even in het kort.
Als je dagelijks bezig bent met paarden komt daar automatisch het controleren van het hoofdstel bij. En op den duur kom je er achter dat daar net zo veel bij kijken is als een goed passend bit en zadel. Hoe meer je er van weet hoe meer ingewikkeld het wordt, en je mogelijks het bos niet meer door de bomen kan zien. Daarom kunnen wij je ook op weg helpen ! Want eens je alles op een rijtje zet, hoe logisch dingen eigenlijk kunnen zijn.
Maar waar moet je op letten als je je hoofdstel bij je paard omdoet? Bridle & Ride helpt je hier mee op weg...
Een paard is een individu en zoals de ene mens wat meer flaporen heeft of de oren dichter tegen het hoofd aan heeft zitten, zo is dat ook bij een paard. Het hoogste punt van de schedel, dat knobbeltje wat je zeg maar voelt, zit bij het ene paard meer naar voren en bij het andere paard meer naar achteren.
Voor het kopstuk van het hoofdstel is echter maar één plek: achter de oren en achter dit hoogste punt van het paard. Dus als jouw paard nu net zijn oren ver naar achteren heeft zitten, zit een gemiddeld hoofdstel toch wat minder lekker.
Het kopdeel: Belangrijk bij elk hoofdstel is in ieder geval dat het leer niet snijdt in het hoofd.
Niet achter de oren, niet achter op het hoofd. En dat de breedte ervan ook geschikt is voor je paard zijn vorm.
Wij hebben we een voorkeur voor een kopdeel uit een stuk en niet allemaal losse riempjes achter de oren. Hoe meer riempjes hoe meer kans er is dat een riempje je paard irriteert. Het zal ook stabieler en rustiger liggen.
Was je paard vroeger altijd makkelijk bij de oren aan te raken was en tegenwoordig niet? Grote kans dat het probleem zich bevindt in het hoofdstel.
Kijk ook zeker je frontriem na ! Een te korte frontriem trekt het hoofdstel overigens ook nog eens naar voren, dus zorg er voor dat de frontriem mooi ruim valt.
De neusriem: Veel paarden hebben tegenwoordig smalle kopjes maar een brede kaak of een lang hoofd maar een heel smal neusje. Dit maakt het lastig een hoofdstel te vinden met de juiste neusriem. Als de neusriem te smal is komen de riempjes van de neusriem vaak op het randje van het jukbeen of erover te liggen en te groot is ook niet goed natuurlijk. Het lijkt er soms op dat je twee maten moet gaan combineren om tot het juiste resultaat te komen.
Gelukkig kan Bridle & Ride hierbij helpen!
Neusriemen hebben we vaak te hoog hangen. Vroeger hielden we ons altijd aan de regel ‘twee vingers beneden het jukbeen’, maar met de dikke neusriemen van tegenwoordig is dat eigenlijk wel achterhaald, en dat houdt ook helemaal geen rekening met de anatomie van je paard! Vaak zit je dan juist bovenop de zenuwen.
Let wel bij een te laag hangende dikke neusriem kan je de ligging/werking van het bit verstoren. De bitringen van de bitten schuren dan langs de neusriem waardoor het bit meer rechtgetrokken wordt in de mond. Dit geeft weer sneller wondjes aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant van de mond.
Wij kunnen je heel mooi tonen bij jouw paard waar hij best zit. Want ook dit verschilt van paard tot paard !
Aansnoeren Dan het aansnoeren van de neusriemen met name de sperriemen.
Ervoor zorgen dat de neusriem aansluitend ligt rond het hoofd, en het bit stabiel ligt in de mond is prima, maar echt hard aansnoeren is hier niet voor nodig.
Een sperriem is ontworpen om je bit een stillere en stabiele ligging te geven in de mond.
Hoe harder je de neusriem aansnoert hoe meer het paard wordt belemmerd in zijn bewegingsvrijheid.
Nu denk je vast: dat is toch het idee? Maar ik heb het hier niet alleen over de bewegingsvrijheid van het paard zijn mond. Spanning op de kaken geeft spanning in de hals.
Spanning in de hals zorgt ervoor dat het paard de rug wegdrukt.
Een weggedrukte rug geeft een achterwaarts stuwend achterbeen in plaats van een dragend achterbeen die onder het lichaam komt.
Maw het veroorzaakt tal van zaken die we net nièt willen in de dressuursport. Gelukkig bestaan er bitten en hoofdstellen in anatomisch gevormde modellen, zoals wij verdelen bij Bridle & Ride.
Meer spanning in de neusriem geeft minder ontspanning in de aanleuning.
Wij nemen het zelfs een stapje verder en voegen er ook ergonomische modellen aan toe !
- Anatomisch gevormd betekend dat het model gemaakt is om mooi de vorm van het hoofd te volgen, en de crutiale delen vrij te laten om je paard comfort te geven. LET WEL ! De vermelding 'anatomisch hoofdstel' wil niet per sé zeggen dat het voor jouw paard ook geschikt is !
- Ergonomische hoofdstellen hebben bijzondere eigenschappen waardoor je paard optimaal het best van zichzelf kan geven tijdens het werk.
Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van tools die de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van paard wordt bevorderd.
Houd er in ieder geval rekening mee dat een hoofdstel meer is dan een modeartikel. Leuk dat een hoofdstel er mooi uitziet, maar ga voor functionaliteit boven fashion.
Hier bij Bridle & Ride helpen we je graag verder bij het zoeken naar het juiste hoofdstel voor je paard. Ons gamma anatomisch en ergonomische hoofdstellen zijn niet alleen comfortabel voor je paard maar ook een lust voor het oog. Informeer naar de opties voor het samenstellen naar jouw smaak...
Ben je nieuwsgierig en wil je meer info over de mogelijkheden? Laat het ons gerust weten!